Istoria ”Speranței”. Renașterea

2013. De aproape 20 ani Nisporeniul nu mai avea echipă, care să reprezinte orașul în campionatul Moldovei. Din inerție și din nostalgie, diferite formații care se formau ocazional pentru a juca la diferite turnee, gen Cupa Bemol, se autointitulau ”Speranța”… De aici a și pornit epoca modernă.

Vitalie Vacari și Vasile Bâtcă. Ei sunt inițiatorii renașterii clubului de fotbal ”Speranța” Nisporeni.

”Unul dintre tinerii care organizau grupuri de fotbal la Nisporeni a venit cu ideea să fondăm un club adevărat sau mai bine zis să reanimăm ”Speranța”, își amintește Vitalie Vacari (foto), președintele organizației de tineret a Partidului Democrat din Nisporeni.

Vitalie Vacari, primul președinte al clubului: ”Împreună cu actualul ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bâtcă, pe atunci președinte al raionului, am înregistrat Asociația Obștească ”CF Speranța” Nisporeni în luna ianuarie a anului 2013, iar peste o jumătate de an am înscris echipa în Divizia B a campionatului Moldovei, Seria Centru, sezonul 2013/14.”

După etapa a 8-a pe banca tehnică a fost invitat cunoscutul specialist Petru Efros. ”Speranța” avea rezultate modeste până atunci și se clasa pe locul 5 în clasament. Petru Efros a reușit să resusciteze echipa și să o califice în primăvara anului 2014, de pe primul loc, în Divizia A.

Petru Efros: ”Psihologic n-a fost ușor. Am luat-o din nou de la zero, chiar dacă aș fi putut să accept o altă propunere, din Divizia Națională, de la una dintre lidere, care îmi propunea funcția de director sportiv. Am preferat să merg la a treia divizie valorică după ce am avut o întâlnire cu prietenii mei din Nisporeni. Și nu regret deloc acest lucru. Din contră. Când mă uit în urmă, unde eram și unde am ajuns, sunt mândru de ceea ce am realizat la Nisporeni.”

 

În Divizia B, seria Centru, sezonul 2013-2014, Speranța Nisporeni s-a clasat pe locul 1 din 9 echipe.

16 meciuri, 12 victorii și 4 înfrângeri. Golaveraj: 43-16. Puncte: 36

Cea mai categorică victorie: Universitatea Agrară Chișinău 7-1

Cea mai categorică înfrângere: Real-Succes-2 Chișinău 4-5

Golgheteri: Ion Pavlov și Vadim Aramă, ambii câte 7 goluri

Antrenor: Petru Efros

 

Cine a jucat, cine a marcat:

Vadim Oancea (15/-16), Nicolae Lazari (15/1), Dan Ciobanu (15/5), Alexandru Gardaș (15/3), Mihai Bolun (14/5), Ion Pavlov (13/7), Nicolae Cozari (12/1), Corneliu Brumaru (11), Vadim Aramă (11/7), Sergiu Cebotari (9), Alexei Melnic (8/1), Ștefan Efros (8/3), Dionis Cerescu (8), Cristian Efros (8/1), Eduard Tomașcov (7), Vasile Ursu (7/2), Ion Donică (6), Grigore Ciochină (6/1), Marcel Ciortan (5/3), Nicu Onică (5), Andrian Luncașu (4), Andrei Nicolaev (2), Viorel Gaibu (2), Mihai Echim (2), Iurie Bolun (1), Mihai Crudu (1), Victor Gorceag (1), Vadim Toma (1)

 

foto: oasteafiara.net

Attachment

Leave a Comment

(required)

(required)